CensurfriDNS

Om denne tjeneste

CensurfriDNS blev startet i november 2009 kort tid efter jeg begyndte at arbejde hos en ISP hvor et af mine ansvarsområder var at administrere de censurerede DNS servere som alle danske internetudbydere kører til deres kunder.

Jeg havde aldrig været tilhænger af det danske DNS censursystem, og det hjalp bestemt ikke at arbejde med det. På tidspunktet var OpenDNS ret nye, og Google DNS fandtes ikke endnu. Familie og venner spurgte efter anbefalinger til alternativer til internetudbydernes censurerede DNS servere.

Dengang lavede OpenDNS NXDOMAIN redirection, en reklameteknik hvor domæner der ikke findes (f.eks. grundet en stavefejl) bliver viderestillet til en søgeside med reklamer istedet for at give en NXDOMAIN fejl. For en DNS puritaner som mig gjorde det OpenDNS omtrent så tiltalende som en lort på en pind. De havde desuden hverken ipv6 eller DNSSEC, begge dele var selv i 2009 nødvendige dele af en moderne DNS server.

Selv hvis Google DNS havde eksisteret dengang ville jeg ikke have det godt med at anbefale dem heller. De kører en stabil, hurtig og ucensureret DNS tjeneste, men jeg er ikke overbevist om at det er en god ide at aflevere alle ens DNS opslag til dem. De har allerede alle ens søgninger, og mange har en af deres telefoner i lommen, og så videre.

Alt dette gjorde at jeg startede CensurfriDNS med hjælp fra venner. Efter lidt tid begyndte jeg også at holde foredrag på diverse konferencer, da folk naturligt har lettere ved at stole på en tjeneste hvis de ved hvem der står bag. Du kan se nogen af mine gamle foredrag online, for eksempel fra RIPE65.